Skip to the content

Recenzie carte - Cartea mea de diabet

Cu ocazia târgului de carte Gaudeamus 2019, am descoperit volumul intitulat „Cartea mea de diabet” de Dr. Mirela Culman, București, Editura Medicală (2018).

Am citit-o cu interes și curiozitate, având la final o satisfacție că înțeleg mai bine lupta și frustrările pacientului cu diabet. Este o carte ce transmite atât empatie, cât și informații concrete despre cum poți înțelege și aborda alimentația, tratamentul și cum să construiești un stil de viață a cărui cuvânt cheie este disciplina.

Recomand această carte tuturor celor care au diabet sau celor care au o persoană dragă ce are o formă de diabet și vor să înțeleagă mai bine această condiție cu scopul de-a-i ajuta. 

Cartea tratează multe subiecte: tipurile de diabet, complicațiile ce pot apărea, recomandări de alimentație și de exerciții fizice. Subiecte care mi-au atras în mod special atenția sunt: modul de calcul al dozei de insulină, calcularea corecției și complicațiile care pot apărea în timp. Cartea tratează și subiecte precum postul intermitent și tehnologia de monitorizare continuă a glicemiei, precum și pompele de insulină.

Pentru pacienții cu diabet, câteva dintre subiectele de interes din carte sunt:

  • Introducere în organismul uman, noțiuni de metabolism
  • Explicațiile diabetului și tipuri de diabet
  • Analize medicale și cum să urămărim evoluția diabetului
  • Tehnologii noi de monitorizare a diabetului
  • Diete și recomandări de alimentație, repartiție carbohidrați la mese
  • Îndulcitori recomandați în diabet
  • Beneficiile postului, somnului și ale exercițiilor fizice
  • Tipuri de tratamente și tipuri de insulină și medicamente orale
  • Dozarea și administrarea corectă a tratamentului

Recomand această carte și personalului medical sau de farmacie care nu a fost specializat în această arie terapeutică și care dorește să contribuie la buna stare a pacientului său diabetic. Veți privi cu alți ochi teoria pe care ați studiat-o în formarea voastră profesională iar acest lucru se va reflecta în relația cu pacientul vostru.

Farmacia este locul unde tratamentul de diabet este eliberat și acest moment nu trebuie să fie un simplu proces de predare și primire. Sunt multe de discutat și progresul se face pas cu pas.

Diabetul este un episod dificil și greu de înțeles pentru cei din afară. Este privit ca o pedeapsă de către mulți, însă cu voință și cu informații corecte, diabetul determină o disciplinare pentru posesor, o disciplină pe care toți ar trebui să o avem în viață.

Și pentru mulți dintre noi această disciplină vine când deja corpul suferă de anumite afecțiuni.

Această carte educă și alină în același timp. Doamna Doctor Culman, prin imagini, citate și texte pertinente se așază lângă tine și îți spune: „Știu că-ți este greu, dar îți sunt alături și totul va fi bine, cât timp vrei și tu asta.

Vă mulțumesc Doamna Doctor și la cât mai mulți oameni informați prin ceea ce ați scris.

Despre autor

Farmacist Alexandra Stoica

Farmacist Alexandra Stoica

Alexandra Stoica este un farmacist rezident cu o experiență medicală de peste 6 de ani. Articolele vizează sfaturi și recomandări medicale, cât și rezumări ale noutăților din domeniul farmaceutic.

Apelează la un farmacist

Ai nevoie de ajutor?

Pentru orice informații sau sfaturi medicale în ceea ce privește prescripția sau administrarea medicamentelor, nu ezita să ne contactezi.